Logo circus Herman Renz

 

Circus Herman Renz bijna failliet

Zoals de meesten waarschijnlijk al meegekregen hebben, is de kans zeer groot dat het oudste circus van Nederland binnenkort failliet gaat. Ze hebben een schuld van 400.000 euro, welke 7 september 2015 betaald moet zijn.

 

Samenhang kermis

Ondanks dat dit forum over kermis en haar simulaties gaat, staan we ook stil bij dit incident. Het circus valt eigenlijk onder hetzelfde type als de kermis ook valt: reizend vermaak. Ook al zijn er genoeg mensen die het circus niks vinden, je wilt geen traditie verliezen in Nederland. En dat is iets wat op het punt staat te gebeuren: Nederlands oudste circus staat op het punt failliet te gaan.

 

Niet zomaar een baan, maar een leven

Het circus is niet zomaar een baan. De mensen die er werken hebben er echt een passie voor. Onderling zijn de medewerkers een soort familie van elkaar geworden. Het is geen baan meer, maar een stijl van leven geworden. Met het faillissement wordt er gewoon een leven ontnomen! Dit mag vanzelfsprekend niet gebeuren. Je wilt geen huilende clown zien natuurlijk.

 

Daarom is het tijd voor actie!

Wij, het team van Kermissimulaties.nl, willen dat het circus langer voort blijft bestaan. Om deze reden steunen wij de verschillende acties die op dit moment lopen enorm en we hopen dat jullie, de leden van Kermissimulaties.nl, ons hierbij willen helpen! Laat circus Herman Renz niet verloren gaan!

 

Hoe kan ik helpen?

 

En nu?

De geplande voorstellingen gaan voorlopig nog door.

Plaats Van (datum) Tot (datum)
Bergen op Zoom 24 augustus 30 augustus
Den Bosch 31 augustus

6 september

Maastricht 7 september

13 september

Eindhoven 14 september

27 oktober

Zwolle 28 september

4 oktober

Heerde 5 oktober

7 oktober

Noordwijk 8 oktober

11 oktober

CIRCUS HERMAN RENZ WERKT HARD AAN REDDINGSPLAN
Bergen op Zoom - Het mobiele kantoor van Circus Herman Renz is een crisiscentrum geworden. Na de publicatie gisteren, van het nieuws dat het grootste circus van Nederland aan financiële tekorten dreigt ten onder te gaan, staat de telefoon roodgloeiend.

De situatie bij het circus is volgens directeur Milko Steyvers helemaal niet rooskleurig. Er is een grote belastingschuld van 100.000 euro, er zijn openstaande rekeningen en daarnaast staat er een bedrag open van 300.000 euro dat ingelegd moet worden om het tentencomplex en wagenmateriaal te waarborgen.

Steyvers benoemt meerdere oorzaken voor de ontstane geldproblemen. Zo zijn de werkgeverslasten enorm gestegen, onder andere door een verhoging van 12% op de sectorpremie en zorgt de werkkostenregeling die op 1 januari 2015 in is gegaan er voor, dat het voor bedrijven minder interessant is om het personeel een uitje naar het circus te bieden. Tevens leverde de afschaffing van de zogeheten rode diesel een enorme kostenstijging op.

De hoge kosten voor de bedrijfsvoering wegen niet op tegen de inkomsten uit de kaartverkoop en Circus mag in Nederland niet rekenen op overheidssteun. De reserves zijn op, er is geen vangnet meer. Zelfs niet, nadat de Nederlandse Circuscultuur in 2013 werd opgenomen op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.
Steyvers luidt daarom de noodklok: ‘Ik vraag hulp! Van ons publiek, van bedrijven en van de Nederlandse overheid. Ons circus dat in de top-10 staat van beste circussen in Europa en momenteel met een prachtige show met topacts te zien is, dreigt ten onder te gaan. Dat mág niet gebeuren! Na publicatie van het nieuws blijven de reacties binnenstromen… er zijn veel mensen die geloof hebben in Circus Herman Renz, de strijd is nog niet gestreden.’

De geplande voorstellingen gaan voorlopig gewoon door, terwijl er achter het rode doek hard wordt gewerkt aan een reddingsplan. Er zijn vergevorderde gesprekken voor crowdfunding en er is intensief contact met pers en relaties. Circus Herman Renz gasteert t/m 30 augustus in Bergen op Zoom en reist daarna door naar Den Bosch.

Powered by EzPortal